Toves Tankar

Direktlänk till inlägg 24 januari 2014

Jag fördjupar mig i samhällskunskap

Av Tove Birkeland Brandt - 24 januari 2014 11:22

BROTT – I NÄRRELATION


Min motivation till att välja denna grupp av brott är framför allt att jag vill läsa in mig mer på brott mot just kvinnor. Fördjupa mig, och även förstå min egen utsatta situation, inte numera men då i mitt tidigare äktenskap.

Brott i nära relationer, och hur enkelt det är att dessa brott leder fram till en normaliseringsprocess.


De allra flesta frågar sig nog vad det här är för någonting och jag tänker förklara det grundligt.

Grundligt för att det är ett stort och ofta dolt problem, fyllt av mycket lidande för utsatta kvinnor.

En normaliseringsprocess innebär att någonting går från att vara onormalt till att bli normalt. Svårt att ta in när det gäller den här typen av brott.


Ofta är det ju så att då en kvinna tagit sig ur ett svårt och förödande förhållande ställs de frågan:

-          Hur kunde du tillåta det att fortgå?

-          Varför gick du inte bara, hur kunde du stanna kvar?

-          Tänkte du inte på barnen?

Jag kan fortsätta frågeställningen i en evighet eftersom man efteråt alltid anses vara idiotisk när folk utifrån ser på problemet. Men så här är det i alla fall det går till:

Mannen har med kraft och vilje brutit ned det inre och talat om att det onormala är fullt normalt, det är DU som är det onormala och han ger vägen till det normala.

Det här är det normala! Kvinnan är onormal och de problem mannen ser de försöker han att korrigera, vilket så klart mannen gör med glädje.

Någonting måste hon ju lära sig och till sist skall hon väl inse vad som passar sig eller inte.


Jag tänker ta upp lite konkreta exempel på hur brott i nära relation kan gå till. Normaliseringen sker inte över en natt, det är ett handlande som sker långsamt och subtilt(hårfin, nästan omärklig, utstuderad, raffinerad).

Kvinnan tvingas normalisera våldet och det trauma hon utsätts för. Ofta handlar det om fysisk, såväl som psykisk misshandel. Det är ett förhållande där våld blir normalt inslag.

Våldsamma handlingar och beteenden blir en vardag. Ofta finns det en verbalt nedbrytande misshandel och det är där som själva problemet ligger.


Kvinnan rättar sig hela tiden efter mannens regelverk och försöker hela tiden att parera. Anstränga sig för att mannen skall förstå hennes perspektiv och hennes upplevelser, självklart något som är helt fruktlöst då mannen endast är ute efter kontroll och att ha makt över henne.

I en sådan här relation präglas kvinnans liv av mannens behov av; makt, kontroll, våld och att behålla kvinnan i ett underläge. Det här sätter en stämpel på förhållandet där det onormala blir normalt och självklart då i kvinnans liv.


Alla dessa saker tillsammans binder samman offret och förövaren och gör att kvinnan som blivit nedbruten stannar i förhållandet. För utomstående skulle detta kunna kännas både chockerande och oacceptabelt och kanske helt enkelt märkligt, men för den som blivit misshandlad under en lång tid har det glidit över till att bli normalt.


Det kan handla om hur mannen talar till kvinnan, hur han skämtar om henne. Gör narr av hennes utseende, hur han tar makten över henne och bestämmer allt. Hur han utåt sett verkar vara jättegullig då han hämtar henne från sociala tillställningar, jobbet osv.

Deras liv präglas genom mannens ögon, hur det ser ut hemma, grälen etc.


Så hur går det till att hamna här under en brottsrubrik som kallas ”BROTT I NÄRRELATION?”

Det är en sjuklig process som utövas för att bryta ned, vilket också blir konsekvensen för den som utsätts.

-          Mannen kontrollerar kvinnan allt mera. Kritiserar ofta under förespegling att han vill kvinnans bästa, att han vill hjälpa henne för vem vet bättre än han som älskar henne, ”Det är ju bara tips i all välmening”

-          Han kommer med synpunkter på umgängespersoner, hennes sätt att klä sig, att tala.

I allt det här kommer han med en ”gullig” svartsjuka, han vill ju inte umgås med hennes vänner eller inte ens med hennes släktingar. Kvinnan förlorar sakta men säkert sitt sociala liv och isoleras.


Nu trappas våldet upp och det blir en ständig kritik för att bestraffa kvinnan för saker han anser att kvinnan gör sig skyldig till.

Nedsättande ord haglar över henne och likaså beskyllningar om otrohet, anpassningssvårigheter mm,

Kvinnan är nu så pass bruten i psyket att hon inte längre vet vad som är acceptabelt eller inte. Mannens verklighet blir kvinnans verklighet. Kort och gott betyder detta att kvinna tar över mannens negativa bild av henne, den blir hennes egen.

-          Hon duger inget till!

-          Hon är ful, vem vill vara med en sådan misslyckad individ som henne” De inre tankarna är förödande.


Gränserna har helt enkelt förflyttats eller fullständigt raderats ut. Hon har kommit dit hän att hon ber om ursäkt för saker hon inte gjort sig skyldig till. Känner en ständig ångest, apati för livet. Det här är enkelt, hon har helt enkelt kommit så långt att hon tappat kontrollen och nått den punkt där hon tappat kontakten till sig själv.

Drivkraften, själkänslan och själförtroendet är som bortblåst. Hans våld mot henne är en självklarhet i relationen, den har normaliserats i takt med hans allt grövre våld.


Att ta sig ur en situation skapad av makt är allt för svårt på egen hand, så jag vill poängtera att kvinna är i behov av hjälp utifrån oavsett om hon är för rädd att be om den.

Att lyckas med att ta sig tillbaka till självkänslan efter en sådan här misshandel från någon närstående man litat på är en stor och framför allt en lång resa.

Behovet av att bearbeta det som skett och att ta sig tillbaka till det sunda tänkandet är svårt. Behovet av omtänksamma människor är faktiskt A-O i en sådan process.


Insikten är mycket smärtsam då man kommer då man kommer tillbaka till livet, inser att det rusat förbi som ett tåg fyllt med förlorade år innan man vaknat och återgått till det normala om man nu någonsin gör det i fullständighet.







Om man nu tittar på det här som det brott det är så kan vi få fram en kedja av saker som bör göras från diverse instanser.


  1.  Polisen rycker ut på larm angående bråk i bostad(oftast så det går till)

-Någon har ringt in en anmälan, kan vara en vän eller en granne etc.

-Om barn far illa blir sociala myndigheter inblandade

-Om den utsatta är i behov av läkarvård, blir det en resa till sjukhus


  1. Förhör och dokumentation

-Förhör på plats, ev. dokumentation av personskador samt materiella skador och ibland kallas även en kriminaltekniker in på plats för att säkra bevis.


  1. Häktning

-Åklagare bedömer om en misstänkt gärningsman skall begäras häktad. Domstolen fattar sedan beslutet( Sällan det leder till sådant i den här typen av brott mot kvinnor)


  1. Insamling av information

-Rättsintyg från läkare, kriminaltekniska rapporter, analyser, dokumentation av skador och även journalanteckningar över tidigare sjukhusvistelser


  1. Polisen gör en hot- och riskbedömning

-Kan innebära skyddslarm, skyddat boende eller överfallslarm för offret i fråga


  1. Förundersökning inleds

-Man ser över åtalspunkter och åklagaren bestämmer om den anklagade skall åtalas eller inte.



Som brottsoffer ges man information om ställen att söka sig till, bland annat brukar detta vara kvinnojouren, stödtelefon mm som finns att tillgå.

I allt det här är det viktigt att man trots rädsla och motstridiga känslor vågar anmäla. En polisanmälan är nödvändig för att polisen skall kunna stoppa det våld som kvinnan utsätts för.

Kvinnan kan även få stöd i rättsprocessen, polisen kan förmedla en stödperson och man får kostnadsfritt en jurist(målsägandebiträde) utsett.

Definitionen av den här typen av brott samlas under ett och samma samlingsbegrepp – Brotten kan vara fysisk och psykisk misshandel men även sexuellt våld och det kan röra sig om hot och till och med att kvinnan låses in mot sin vilja.

Med nära relation avser man någon man varit gift med eller är gift med, sambo, särbo eller som man har gemensamma barn med. Men också barn, föräldrar och syskon räknas till gruppen närstående.












Tittade även lite på:


 HEDERSRELATERADE BROTT

-Sker inom familjer där motivet är att upprätthålla familjens heder. Polismyndigheterna i landet har personal som är särskilt utbildad i ärendet för att ta hand om brott som rör nära relationer.


Hedersrelaterade brott riktas mot någon som anses vanärat gärningsmannens, släkten eller gruppens heder.

Hedersrelaterade brott kan handla om frihetsberövande, tvång, hot, misshandel, ofredande, skyddande av brottsling, övergrepp i rättssak och till och med mord och mordförsök.


Oftast riktat mot flickor/kvinnor, men det sker även mot pojkar/män. Ibland räcker det med att endast ett rykte sprids(sant eller ej), om att man inte följt kollektivets regler för att det skall anses att man vanärat familjen, och att riskera att drabbas av följder från familj och släkt.


Pojkar har det friare än flickor/kvinnor som ofta tvingas till arrangerade äktenskap eller tvångsäktenskap. De övervakas av sina manliga bröder/kusiner och om dessa inte skulle uppfylla förväntningarna kan de själva drabbas av våld och förtryck.


Enligt svensk lag kan hedersbrotten dömas utifrån Brottsbalken(1962:700)

Mord, misshandel, olaga hot, grov kvinnofridskränkning, sexualbrott, människohandel samt hatbrott.



Inforation har samlats av egen erfarenhet, nätet och via polisens film

Normaliseringsprocessen som man åker runt på skolor och visar i utbildande och upplysande syfte:


English Version


CRIME - IN CLOSE RELATIONSHIPS

 
My motivation for choosing this group of crime is mainly because I want to read me more on crimes against women in particular . Immerse me , and even understand my own vulnerability, not now but then in my previous marriage.
Crime in intimate relationships , and how easy it is to these crimes leads to a normalization process .
 
Most people ask themselves enough what this is for something and I'm going to explain it thoroughly.
Thoroughly that it is a major and often hidden problem , filled with much suffering for vulnerable women.
A normalization process means that something goes from being abnormal to be normal. Hard to take in when it comes to this type of crime.
 
It is often the case that when a woman emerged from a difficult and destructive relationship is the question:
- How could you allow this to continue?
- Why did not you just , how did you stay there ?
- Did not you think of the children ?
I can continue to issue an eternity because afterwards always considered idiotic when people from the outside look at the problem . But here it is in all cases it is possible to:
The man has the power and the will broken down the inner and talked about the abnormal is normal , it is YOU who is the abnormal and he gives way to normal.
This is normal! The woman is abnormal and the problems the man they see he is trying to correct , which of course the man does with joy.
Something she had to learn and lastly, she finally realize what fits or not .
 
I intend to take up some concrete examples of how crime in close relationship can go to. The normalization does not happen overnight, it's an act that happens slowly and subtly ( subtle , almost imperceptible , studied , refined ) .
Woman forced to normalize the violence and the trauma she is exposed to. Often the physical as well as psychological abuse. It is a relationship where violence becomes normal feature .
Violent acts and conduct becomes a living . Often there is a verbally degrading ill-treatment and that is where the problem lies.
 
Woman abide at all times by the man's rules and is constantly trying to fend off . Make the effort to Supervisor to understand her perspective and her experiences, of course, something that is completely futile when the man is only out control and to have power over her.
In such a relationship the woman's life is marked by man's need for: power, control , violence and retaining women at a disadvantage . This puts a stamp on the condition where the abnormal becomes normal and obvious when the woman's life .
 
All these things together binds together the victim and the perpetrator and allow the woman who has become degraded stay in the relationship. To outsiders , this could be both shocking and unacceptable, and perhaps simply strange, but for those who have been abused for a long time it has slid over to become normal.
 
It can be about how the man talking to the woman , how he makes a joke about her. Make fun of her appearance , the way he takes power over her and decides everything . How he outwardly seems to be really sweet when he retrieves her from social events, work , etc. .
Their lives are characterized by the man's eyes, the way it looks at home, quarrels etc.
 
So how does it end up here during a crime heading called " CRIME IN NÄRRELATION ? "
It is a morbid process exerted to break down , as are the consequences for the victim .
- The man controls the woman more and more . Criticize often under the pretense that he wants the woman best , he wants to help her because who knows better than he that loves her, " It's just tip of intentions "
- He comes with views on socializing people , her way of dressing , talking .
In all this he comes with a " cute " jealousy, he would not want to hang out with her friends or even with her relatives . Woman loses slowly but surely his social life and isolated.
 
Now escalating violence up and it becomes a constant criticism of punishing the woman for the things he believes that the woman is guilty .
Derogatory words hails her, and also accusations of infidelity, adjustment difficulties , etc. ,
The woman is now so broken in the psyche that she no longer knows what is acceptable or not. The man's reality becomes the woman's reality. In short, this means that the woman takes the man's negative view of her, it will be her own .
- She will do no good !
- She's ugly , who wants to be with such failed individual that her " The inner thoughts is devastating.
 
The limits have simply moved or completely wiped out. She has come there references that she apologize for things she had not committed . Feel constant anxiety , apathy for life. This is simple, she has simply reached the point where she lost control and reached the point where she lost touch himself.
The driving force , soul, feeling and soul confidence is gone . His violence against her is obvious in the relationship, it has been normalized as his escalation in the violence .
 
Getting out of a situation created by power is too difficult on your own, so I want to point out that the woman is in need of outside help whether she is too afraid to ask for it.
To successfully get back to self-esteem , due to its abuse from a loved one trusted is a great and above all a long journey.
The need to process what has happened and to get back to healthy thinking is difficult. The need for caring people is actually AO in such a process .
 
The realization is very painful when it comes when it comes back to life, realize that it rushed by like a train filled with lost years before being woken up and gone back to normal , if one ever does in completeness .
 
 
 
 
 
 
Now, looking at this as the crime it is so we can get a chain of things that should be done by various agencies.
 
 The police are called out on the alarm about trouble in the home (usually the way it goes )
Someone called in a complaint , can be a friend or a neighbor , etc.
- If the child is suffering becomes social agencies involved
- If the subject is in need of medical attention , it will be a trip to the hospital
 
Hearing and Documentation
- Hearing on the spot, if necessary . documentation of personal injury and property damage and sometimes also called a forensic into place to secure evidence.
 
Arrest
- Prosecutors considering whether a suspect should be requested custody. The court then makes a decision ( Rarely it leads to such things in this type of crime against women)
 
Collection of Information
Forensic - medical , forensic reports, analyzes , documentation of injuries and even journal entries over the past hospitalizations
 
Police make a threat and risk assessment
- May involve security alert , shelter or panic alarms for the victim in question
 
preliminary investigation
Man looking over the charges and the prosecutor decides whether the accused should be prosecuted or not .
 
 
As victims will be information on places to seek out , among other things , this tends to be the women's shelter , support phone etc. that are available.
In all this , it is important that, despite fears and conflicting feelings dare to report . A police report is necessary for the police to be able to stop the violence that women are subjected to.
The woman may also be supported in the lawsuit , the police can convey a support person and you get free a lawyer ( counsel ) designated .
The definition of this type of crime are collected under one umbrella term - Violations can be physical and mental abuse but also sexual violence, and it may involve threats and even the woman locked up against their will.
With close relationship refers to someone you've been married or is married , cohabiting , living apart or that you have children with . But also children, parents and siblings belong to the group affiliates .
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Also a bit on :
 
 HONOR RELATED CRIME
- Takes place in families in which the subject is to uphold the family honor . Police forces in the country have staff who are specially trained in the matter of caring for offenses relating to intimate relationships.
 
Honour -related crimes directed at someone who is considered dishonored offender , family or group honor.
Honour -related crimes can involve deprivation of liberty, coercion, threat, assault , molestation , protective of criminal abuse of legal proceedings and even murder and attempted murder.
 
Usually directed at girls / women , but it also occurs for boys / men . Sometimes it is sufficient to only a rumor spread ( true or not) , that it has not followed the collective rules to the conclusion that they dishonored the family, and any fear of repercussions from family and relatives .
 
Boys have it freer than girls / women who are often forced into arranged marriages or forced marriages . They are supervised by their male brothers / cousins, and if they fail to meet expectations , they can suffer from violence and oppression.
 
Under Swedish law, honor crimes judged by the Criminal Code ( 1962:700 )
Murder, assault, assault , gross violations of women , sexual offenses, trafficking, and hate crimes.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tove Birkeland Brandt - 13 juni 2020 13:17

Idag har jag bakat en kalastårtebotten då jag ska iväg och träffa mitt barnbarn imorgon. Skall också göra en kycklinggryta att ta med mig dit så vi kan äta ihop. Min svärson skall roa sig med att byta ABS ringar fram på min bil. Intressant. Har hört ...

Av Tove Birkeland Brandt - 25 maj 2020 14:30

Har inte gjort något vettigt idag. Känns nästan lite skämmigt att slappa så här, men jag har varit så himla trött att jag bara inte orkat med att göra det jag borde göra. Ska i alla fall ner i källaren och hänga upp gardiner jag tvättat upp om en lit...

Av Tove Birkeland Brandt - 19 maj 2020 13:59

Dagen idag så har jag satt lite nya chilifröer, de är ju så viktiga här hos oss. Vi gör varje år vår egen chilikrydda, så härligt Jag har också passat på att omplantera lite tomatplantor så de får en egen kruka för att växa till sig i och det är mass...

Av Tove Birkeland Brandt - 15 maj 2020 17:23

Kan inte låta bli att tänka på tiden vi lever i, tiden som flytt och den som skall komma i våra liv. Är så nedstämd över att man så lätt glömmer vilken kappa man bör klä sig i, vart man hör hemma. Man börjar irra och hamnar längre och längre bort. Ka...

Av Tove Birkeland Brandt - 12 maj 2020 13:02

En ny trött dag igen, kan liksom inte vakna upp, är mer eller mindre halvvaken hel tiden. Ståle har varit i Arvika och jobbat morgon , hem och lunchat och farit för att jobba dag och kväll i Forshaga. Ja så här är det numera, ensamt och tomt. Finns i...

Presentation


Right now I'm between two jobs, but I'll probably start working as a personal assistant soon

Våra böcker finns att köpa här

Tänd ett ljus för den du saknar

Boken för de efterlevande

FRISIM

Arkiv

NYHETER

Counter of my visists from 18th of august

Förhindra Självmord

Jag vill förhindra självmord

 

 

Självmordstankar

http://www.spes.nu/index.php

 

Det måste bli en nollvisison för självmorden, går du i självmordstankar eller har du någon när som gjort det, gå gärna ut här och läs.

Minnesalbum för Kim Lindqvist

 

                            

Minnessidor Kim Lindqvist

http://minnesalbum.fonus.se/index.php?page_id=18&sign=336e0d436b245f7f625e8eaa2bac2b38

Sök under dödsannons/minnessidor och efter Kim Lindqvist, Värmland, Sunne

samt

 

För min son Kim Lindqvist

f. 1993-02-16

d. 2011-01-02

 

Minnessida/Till minne av

http://www.tillminneav.se/showPage.php?id=1357

Hjälpsidor

Prenumeration av SKRIVA

 

Passa på att testa tidningen Skriva genom detta exklusiva erbjudande:

 

http://www.prenservice.se/bestallpren.aspx?titel=105&kampanj=105137

Gästbok

NYTT

Twingly Blog Search link:http://blog.forfattartips.se/ sort:published Fler länkar till bloggen

BLOGGERFY

Länkar

Skaffa Trafik

Översätt Bloggen

Gladapannkakan gratis dejting

 

Gladapannkakan kan du möta livet, framtiden och den stora kärleken. 

 

Fråga mig

367 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

RSS

Skaffa trafik till din sida Gratis

Fixa trafik till din sida

http://www.mer-trafik.se/cgi-bin/ref.cgi?r=angelshare

Tracking

My Topsites List DreamHost Coupon Vardagsbetraktelser bloggar Personligt mobilt bredband My Topsites List SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

fixa trafik till din sida

Trafikera blogg

BloggRegistret.se Följ min blogg med Bloglovin My Topsites List Bloggupdate.se BloggRanking Bloggparaden Allmänt
Toppblogg.se Reggad på Commo.se Vardagsbetraktelser bloggar Blog Ping Site fansbyte Svenska Bloggar Blogg topplista - Superbloggen.se Bloggparaden Instagram hiphone 4 Besökstoppen bloggdesign

Skapa flashcards