Toves Tankar

Direktlänk till inlägg 26 december 2014

Hon som tror på Tomten

Av Tove Birkeland Brandt - 26 december 2014 14:07

"Mamma, mamma, titta, mamma kolla, kolla, men se då", ropade Annika samtidigt som hon pekade på alla de travar av leksaker som de rusade förbi.
" Kom nu, vi har bråttom", sa mamma innan hon greppade dotterns hand. De var sena med julklappsinköpen, matinköpen och butiken vimlade av folk, kundvagnar formligen svischade förbi dem och en gammal man med käpp höll som bäst på att bli överkörd.
Ett hastigt "förlåt", hördes då en kvinna skyndade förbi.
Mannen harklade sig för att säga någonting, men då var kvinnan redan långt borta. Han skakade ilsket i huvudet och stapplade sedan vidare mot kassorna i det samma som en liten flicka dök upp framför honom.
Hon tittade upp med gnistrande klarblåa ögon och ropade, "Mamma, se, mamma jag står med tomten. På riktigt, jag lovar." Det lilla pekfingret hölls stadigt upp i luften i riktning mot han själv.

Ansiktet mjuknade, huden slätades ut en aning och han sprack upp i ett leende, kunde inte låta bli att le mot den ivriga lilla flickan. Han strök med handen utmed sitt långa gråa skägg och hoade lite lätt, för att ge flickan lite av sin dröm. Han såg sitt eget ansikte reflekteras i kyldisken och visst såg han ut som en tomte. Kanske skulle det vara ett sätt för honom att dryga ut sin pension, han kunde ju faktiskt tjänstgöra som butikstomte.
En kvinna kom rusande, håret hade fallit ur den knut hon satt upp mitt på huvudet, kinderna var blossande rödlätta. Hon öppnade sakta de rödmålade läpparna för att börja ursäkta sin dotters framfusighet.
Annika protesterade, "Men mamma, ser du inte han är ju tomten?" I nästa andetag utbrast hon med ansiktet vänt mot den gamle, "Men vart har du dina kläder och din luva?"
Den gamle mannen samlade sig, skrockade lite och så tittade han ned på flickan med sina lätt grågrumliga ögon innan han svarade henne: "Tomtemor har ju tvättat dem."
Kvinnan som samlat stått och tittat på skådespelet, sett sin dotters ögon glänsa av lycka, kände med ens hur tiden stannade. Hon tänkte tillbaka på sin egen barndom, tron på tomten, glädjen och gemenskapen. Känslan av tacksamhet mot den gamle mannen vällde upp i bröstet på henne och utan att tänka något vidare så frågade hon: "Vad gör tomten på julen, är du ensam?"
Han lyfte ansiktet och riktade blicken mot kvinnan. " Ja du kära vän, frun är borta sedan länge och släkten de har sitt, så det är jag, julskinkan och teveapparaten."
Kajsa, som flickans mor hette kände ett sting i bröstet, ensam på Jul, nej det går inte för sig. Hon sträckte fram handen för att presentera sig. " Kajsa".
Han tog handen i sin, blinkade mot Annika och svarade: "Tomten." De log stort båda två, ett varmt leende som mjukade upp ansiktsdragen.
" Vill tomten fira julen med mig och Annika?"
Han tappade fattningen helt för ett ögonblick, det kändes överrumplande och han fick svårt att samla sig. Förstod inte riktigt att denna helt främmande kvinna bjudit honom till sitt och dotterns hem.
"Det vore mig en ära, men vart och när?"
"Du knallar runt hörnet till höger om butiken så är det huset som ligger där, det röda. Ska vi säga klockan tolv?"
"Absolut, jag kommer." Hans ansikte sken och han kände sig minst tio år yngre än då han entrat butiken. Tankarna skenade, han måste hem och leta fram tomtedräkten och så måste han köpa klappar till barnet och modern. Han lät blicken följa dem då de försvann bort i butiksvimlet, själv hade han blivit stående kvar på samma fläck. Han plirade lite för att fortsatt se dem, ville ta in att de fanns på riktigt. Om det inte varit för den lilla flickan hade han fått sitta ensam ännu en jul, men faktum var att hon var den som trodde på tomten.

Och för den lilla flickan var han numera tomten, stödd på käppen tog han sista stegen mot kassan, hoade då han gick: Ho ho ho och log ett varmt leende mot alla som såg åt hans håll.

En riktigt God Jul och Ett gott nytt år till eder alla ...
(C)Tove Birkeland Brandt

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tove Birkeland Brandt - Söndag 6 maj 09:08


  Känns i varje fiber av kroppen att våren har kommit. Det gör ont när knoppar brister sägs det och jag håller med. Sjön är öppen och från köksfönstret glittar vattenytan så vacker. Ute på åkern vandrar ett stiligt hägerpar. Lång tid har gåt...

Av Tove Birkeland Brandt - Måndag 1 jan 18:34

Tänk imorgon har det gått 7 år sedan du tog ditt liv älskade hjärtat. Åren går och vi sliter hela tiden. Själv jobbar jag med den psykiska biten allt sedan du gav dig av. Sömnen uteblir och tabletter är min enda möjlighet att sova. Ibland känner j...

Av Tove Birkeland Brandt - 3 december 2017 09:34

Sitter och går igenom samtalet med mamma igår. Känner hennes ensamhet, hennes stora sorg och övergivenhet. Att vakna upp till livet och inse att ens människovärde inte finns. Jag har försökt hjälpa henne genom att prata med kyrkan. Bett dem att be...

Av Tove Birkeland Brandt - 3 december 2017 07:44

Kan inte sova. Fylld av tankar och saknad. Tänker på alla er jag har på andra sidan och jag hatar att befinna mig i efterlivet. Sorgen släpper aldrig sina klor om det inte. Känner vanmakt över livet och allt det vi tvingas genomgå. Orken som rinn...

Av Tove Birkeland Brandt - 23 oktober 2017 07:49

Kommer nedan

Presentation


I am self-employed in the cleaningbuisness. Right now expanding our company so its a full time work.

Bra & Leve Förlags utgivna böcker. Köp här!

FÖLJ mig på FACEBOOK

REKLAMINSLAG

z35W7z4v9z8w

Tänd ett ljus för den du saknar

Boken för de efterlevande

Bloggportalen

HJÄLP MIG ATT RANKAS HÖGRE FÖR ATT BLI VISAD: Tryck på röstaknappen nedan! BloggRegistret.se bloggping

FRISIM

Arkiv

NYHETER

Counter of my visists from 18th of august

Förhindra Självmord

Jag vill förhindra självmord

 

 

Självmordstankar

http://www.spes.nu/index.php

 

Det måste bli en nollvisison för självmorden, går du i självmordstankar eller har du någon när som gjort det, gå gärna ut här och läs.

Minnesalbum för Kim Lindqvist

 

                            

Minnessidor Kim Lindqvist

http://minnesalbum.fonus.se/index.php?page_id=18&sign=336e0d436b245f7f625e8eaa2bac2b38

Sök under dödsannons/minnessidor och efter Kim Lindqvist, Värmland, Sunne

samt

 

För min son Kim Lindqvist

f. 1993-02-16

d. 2011-01-02

 

Minnessida/Till minne av

http://www.tillminneav.se/showPage.php?id=1357

Hjälpsidor

Prenumeration av SKRIVA

 

Passa på att testa tidningen Skriva genom detta exklusiva erbjudande:

 

http://www.prenservice.se/bestallpren.aspx?titel=105&kampanj=105137

Följ bloggen

Följ Toves Tankar med Blogkeen
Följ Toves Tankar med Bloglovin'

Gästbok

NYTT

Twingly Blog Search link:http://blog.forfattartips.se/ sort:published Fler länkar till bloggen

BLOGGERFY

Länkar

Skaffa Trafik

Översätt Bloggen

Gladapannkakan gratis dejting

 

Gladapannkakan kan du möta livet, framtiden och den stora kärleken. 

 

Fråga mig

367 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

RSS

Skaffa trafik till din sida Gratis

Fixa trafik till din sida

http://www.mer-trafik.se/cgi-bin/ref.cgi?r=angelshare

Tracking

My Topsites List DreamHost Coupon Vardagsbetraktelser bloggar Personligt mobilt bredband My Topsites List SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

fixa trafik till din sida

Trafikera blogg

BloggRegistret.se Följ min blogg med Bloglovin My Topsites List Bloggupdate.se BloggRanking Bloggparaden Allmänt
Toppblogg.se Reggad på Commo.se Vardagsbetraktelser bloggar Blog Ping Site fansbyte Svenska Bloggar Blogg topplista - Superbloggen.se Bloggparaden Instagram hiphone 4 Besökstoppen bloggdesign

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se