Toves Tankar

Direktlänk till inlägg 23 augusti 2012

Pajdeg för söta pajer

Av Tove Birkeland Brandt - 23 augusti 2012 16:05

Pajdeg för söta pajer

Pajdeg söta pajer recept

Smidig att hantera och så oerhört god

Pratar vi klassiska pajdegar har vi så klart den underbara franska Pâte brisée på en ohotad förstaplats. Den består uteslutande av mjöl, socker, smör, salt och vatten och blir sådär ljuvligt smulig som ibland är precis vad man söker.

Men så finns det de där andra tillfällena, när man vill ha en smidig deg som är helt slät och inte ställer till med oreda när man klär en form med den, även om vi pratar höga kanter. Det är då den här passar som allra bäst.

Receptet räcker till en 24 cm form med höga kanter och blir ändå en liten aning över. Gör den gärna dagen innan den ska användas och den klarar sig utan problem 4-5 dagar i kylen.

Pajdeg söta pajer recept

Pajdeg för söta pajer

Tid: 1 timme Mängd: Perfekt för en form som är 24 cm i diameter

  • 130 smör (rumstempererat)
  • 100 g florsocker
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 250 g vetemjöl
  • 1 g salt
  1. Skär ner smöret i en skål och sikta över florsockret.
  2. Mosa med en träsked tills det blivit en slät massa.
  3. Rör i ägg och äggulor och bearbeta smeten tills alla klumpar är borta.
  4. Sikta över mjölet och blanda samman med träskeden. Använd därefter fingrarna och nyp ihop degen som kommer gå från att vara lite smulig till att bli en slät och aningen kladdig deg.
  5. Ta upp och lägg på ett mjölat bord / bakbord / bänkskiva / det som du brukar baka på.
  6. Knåda degen 1 minut och rulla därefter ihop till en boll. Tryck till den så den blir platt som på bilden, täck med plastfolie och lägg in i kylen att vila minst 30 minuter.
  7. När den ska användas tar man ut den och kavlar den till lagom storlek medan den är kall. Jag brukar göra den ungefär 3 mm tjock.
  8. Placera i formen och nagga botten. Ställ sen in i kylen minst 1 timme för att stelna till. Det här gör också att man inte råkar ut för att kanterna drar ihop sig när man gräddar den.
  9. Sätt ugnen på 170 grader.
  10. Om man vill vara helt säker på att botten inte ska resa sig när man förgräddar degen lägger man en bit bakplåtspapper i botten och sen fyller man den med torkade ärtor. Då agerar de tyngd och håller ner degen.
  11. Förgrädda cirka 15 minuter, ta ut, häll ur ärtorna och ta ur bakplåtspappret.
  12. Fyll med din favoritfyllning!

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Tove Birkeland Brandt - 13 juni 2020 13:17

Idag har jag bakat en kalastårtebotten då jag ska iväg och träffa mitt barnbarn imorgon. Skall också göra en kycklinggryta att ta med mig dit så vi kan äta ihop. Min svärson skall roa sig med att byta ABS ringar fram på min bil. Intressant. Har hört ...

Av Tove Birkeland Brandt - 25 maj 2020 14:30

Har inte gjort något vettigt idag. Känns nästan lite skämmigt att slappa så här, men jag har varit så himla trött att jag bara inte orkat med att göra det jag borde göra. Ska i alla fall ner i källaren och hänga upp gardiner jag tvättat upp om en lit...

Av Tove Birkeland Brandt - 19 maj 2020 13:59

Dagen idag så har jag satt lite nya chilifröer, de är ju så viktiga här hos oss. Vi gör varje år vår egen chilikrydda, så härligt Jag har också passat på att omplantera lite tomatplantor så de får en egen kruka för att växa till sig i och det är mass...

Av Tove Birkeland Brandt - 15 maj 2020 17:23

Kan inte låta bli att tänka på tiden vi lever i, tiden som flytt och den som skall komma i våra liv. Är så nedstämd över att man så lätt glömmer vilken kappa man bör klä sig i, vart man hör hemma. Man börjar irra och hamnar längre och längre bort. Ka...

Av Tove Birkeland Brandt - 12 maj 2020 13:02

En ny trött dag igen, kan liksom inte vakna upp, är mer eller mindre halvvaken hel tiden. Ståle har varit i Arvika och jobbat morgon , hem och lunchat och farit för att jobba dag och kväll i Forshaga. Ja så här är det numera, ensamt och tomt. Finns i...

Presentation


Right now I'm between two jobs, but I'll probably start working as a personal assistant soon

Våra böcker finns att köpa här

Tänd ett ljus för den du saknar

Boken för de efterlevande

FRISIM

Arkiv

NYHETER

Counter of my visists from 18th of august

Förhindra Självmord

Jag vill förhindra självmord

 

 

Självmordstankar

http://www.spes.nu/index.php

 

Det måste bli en nollvisison för självmorden, går du i självmordstankar eller har du någon när som gjort det, gå gärna ut här och läs.

Minnesalbum för Kim Lindqvist

 

                            

Minnessidor Kim Lindqvist

http://minnesalbum.fonus.se/index.php?page_id=18&sign=336e0d436b245f7f625e8eaa2bac2b38

Sök under dödsannons/minnessidor och efter Kim Lindqvist, Värmland, Sunne

samt

 

För min son Kim Lindqvist

f. 1993-02-16

d. 2011-01-02

 

Minnessida/Till minne av

http://www.tillminneav.se/showPage.php?id=1357

Hjälpsidor

Prenumeration av SKRIVA

 

Passa på att testa tidningen Skriva genom detta exklusiva erbjudande:

 

http://www.prenservice.se/bestallpren.aspx?titel=105&kampanj=105137

Gästbok

NYTT

Twingly Blog Search link:http://blog.forfattartips.se/ sort:published Fler länkar till bloggen

BLOGGERFY

Länkar

Skaffa Trafik

Översätt Bloggen

Gladapannkakan gratis dejting

 

Gladapannkakan kan du möta livet, framtiden och den stora kärleken. 

 

Fråga mig

367 besvarade frågor

Tidigare år

Sök i bloggen

Besöksstatistik

RSS

Skaffa trafik till din sida Gratis

Fixa trafik till din sida

http://www.mer-trafik.se/cgi-bin/ref.cgi?r=angelshare

Tracking

My Topsites List DreamHost Coupon Vardagsbetraktelser bloggar Personligt mobilt bredband My Topsites List SvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog

fixa trafik till din sida

Trafikera blogg

BloggRegistret.se Följ min blogg med Bloglovin My Topsites List Bloggupdate.se BloggRanking Bloggparaden Allmänt
Toppblogg.se Reggad på Commo.se Vardagsbetraktelser bloggar Blog Ping Site fansbyte Svenska Bloggar Blogg topplista - Superbloggen.se Bloggparaden Instagram hiphone 4 Besökstoppen bloggdesign

Ovido - Quiz & Flashcards